Trasa na Mapy.cz

Popolnoma ravna etapa dolga 77 km in s 50 v. m. Ob poti si bomo na kratko (peljali skozi) ogledali edino večje mesto Nowy Dwor Gdanski (9.500 preb., cerkev Preobrazbe, župnijska cerkev sv. Brezmadežnega srca Marijinega, muzej, zgodovinski park in kulturni center Żuławy, stara kašča, nekaj zanimivih ulic), se pri Jantaru zapeljali do morja (kopanje bo obvezno), od tam pa do cilja (večinoma po EV13) v nekdanjem pomembnemu trgovskemum središču in pomembnem pristanišču Gdansk.

Gdansk, reka Motlava (en.wikipedia.org/wiki)

Gdansk, cerkev sv. Marije (en.wikipedia.org/wiki)

Pred prikolesarimo do hotela, bomo naredili še nekaj pravokotnih ovinkov in se s postanki peljali mimo večjih zanimivosti Gdanska (video) – Dolgi trg (Dlugi Targ) z Neptunovim vodnjakom in celo vrsto pomembnih stavb, med njimi Artusov dvor, Mestna hiša in na koncu Zlata vrata, stara hiša Ławy, stolnica sv. Marije s Kraljevo kapelico, Vodnjak štirih četrti na trgu Grobla l., cerkev sv. Jana, cerkev sv. Nikolaja s samostanom patrov dominikancev, romaneskna klet (pivnica?), pokrita tržnica oziroma Tržna dvorana, cerkev sv. Katerine z muzejem stolpnih ur in samostanom očetov karmeličanov. cerkev sv. Brigite, cerkev sv. Jerneja, cerkev sv. Jakoba s samostanom očetov kapucinov, še drugič prečkamo kanal Raduni in smo pri hotelu Bonum Old Town.

Po namestitvi v hotelu se bomo (nekateri) odpravili do reke Motława in se sprehodili po Dolgem obrežju (Długie Pobrzeże) s številnimi zanimivostmi (Labodji stolp, Pomorski muzej, Arheološki muzej, Hiša Naravoslovnega društva, številna vrata v mesto (7)). 

Ob nabrežju je tudi precej restavracij, od sušija do klasične poljske kuhinje. Predlagam, da zaključek kolesarske avanture proslavimo na skupni večerji v Ostravi (recimo da naročimo tipično češko večerjo v restavraciji Moravská chalupa), tu pa se “razletimo” v manjših skupinah. Najbolje je po Tripadviserju ocenjena Restauracja Motlava (dobro se slišijo račja prsa, na žaru popečen pire korenja in pomaranče, karamelizirana rdeča pesa v medu in balzamični kremi, kitajski brokoli, perutnina in brusnična demiglace omaka z rdečim vinom (19€), svinjska lička dušena v lastni omaki z jabolčnikom in zelenjavo, karamelizirana rdeča pesa v medu in šlezijski cmoki  (14€) ali svinjska krača na žaru, s hrustljavo kožico, kislo zelje popečeno s slanino, pečen krompir s česnom in zelišči, gorčica, hren (16€)) ali pa v pivnico Gdanski Bowke tudi z “desko” piva in brezalkoholnim pivom.

<<< NAZAJ   NA ZAČETEK >>>


Comments are closed