pOVEZAVE:

Čufte z rižem (wikipedija)

Bolgarska kuhinja je tipična balkanska kuhinja, v kateri je viden tako grški (solate iz paradižnika, čebule, paprike in ovčjega sira= kot turški vpliv (od koder pride denimo moda na kebabe in kebacete). V Bolgariji jedo relativno veliko mesa, sadja in zelenjave. Priljubljene so mesne enolončnice z veliko čebule ali zelenjave, vsekakor se splača okusiti stekleno čorbo, tradicionalne vampi s česnovo-jogurtovo omako, trgovinsko solato s posebno vrsto sira ali taratorske jedi, kumarično in česnovo juho na osnovi jogurta. V obalnih regijah države jedo veliko rib, predvsem jesetra in skuše. Bolgarska kuhinja redko vključuje jedi iz moke, jedo pa veliko kruha, ki ga postrežejo praktično pri vseh jedeh. Med značilnostmi kuhinje je tudi  “ljubezen” do fermentiranih mlečnih izdelkov, široka uporaba vseh vrst aromatičnih zelišč, začimb, začimb in prednost dolgotrajne toplotne obdelave na nizkem ognju.

  • Kiselo mljako (кисело мляко), jogurt. Bolgarija je že od nekdaj znana po svojem dobrem zdravstvenem stanju, kot pravijo, je to vse zaradi naravnih proizvodov, predvsem jogurta, pri pripravi katerega se tradicionalno uporablja bolgarsko mlečno bakterijo Lactobacillus bulgaricus. Pred mnogimi leti jo v Bolgariji izolira znani ruski znanstvenik Ilya Metchnikoff, eden od utemeljiteljev sodobne imunologije. Zanimal ga je razlog za dolgoživost Bolgarov, ki živijo v gorah, in verjel je, da je to povezano z njihovim uživanjem jogurta. Tako mu je uspe odkriti ta specifični sev mlečnokislinskih bakterij, ki je bil avtohton v Bolgariji, od tod tudi ime.
  • Šopska solata (okusno.je)

    Šopska solata (шопска салата) je sestavljena iz običajne zelenjave, kot so kumare, čebula, paradižnik, paprika in zelišča, vključuje pa tudi nariban/narezan na koščke včji beli sir, oljke in olivno olje. Solata izvirno prihaja s Šar planine, ki se razteza med Srbijo in Kosovom in je znana po vrhunskih (ovčjih) sirih. V srednjem veku so prebivalci Prizrena pastirje s Šar planine imenovali Šopovi, od koder izhaja tudi ime solate. Bolgari imajo sicer drugo teorijo, da šopska solata izhaja iz imena bolgarskih gorjanov Šopi.

  • Topčeta, juha z mesnimi kroglicami,
  • Tarator (okusno.je)

    Tarator (таратор), Hladna kumarična juha na osnovi kislega mleka ali tekočega jogurta, velja za drugo jed. Vsebuje sveže kumare ali zeleno solato, orehe in česen, veliko zelišč, olivno olje in začimbe. 

  • Gjuveč je enolončnica z grobo sesekljano zelenjavo in polmastnega svinjskega mesa. Kuha se dolgo na  majhnem ognju, zato se njegov okus močno razlikuje od podobnega v drugih državah,
  • Lukanka (луканка). Vsaka država ima klobase, pripravljene po edinstvenih receptih in tehnologijah. Bolgarija je ponosna na svojo lukanko – suho klobaso z govedino in začimbami ter čebulo iz katere izvira ime. Čebula se v bolgarsi kuhinji uporablja od VII. stole,
  • Kavarma (Кавърма), tradicionalni bolgarski golaž. Na ognju se kuha oziroma peče meso v glinenem loncu, običajno je to jagnjetina, v nekaterih različicah tudi svinjina ali piščanec. Jedi se dodajo začimbe in čebulo. ,

Škembe čorba (dobarkuhar.com)

  • Škembe čorba (шкембе чорба), vampova juha. Če je ljutenica otrokom najljubša jed, je škembe čorba priljubljena pri odraslih. Je običajno izdatno začinjena, kis, olje, sol in surovi poper se doda po okusu, črpta lahko ugotovimo, da za Bolgare to običajno pomeni velikodušne količine. Jed, ki jo cenijo kot zdravilo proti mačku, ponujajo številne majhne restavracije, vesela družba pa jo pogosto zaužije v zgodnjih jutranjih urah takoj po noči popivanja. In ker jo je zelo težko jesti brez hladnega piva, ki spremlja vroče požirke, se ta strategija proti mačku seveda ujema z zdravilom za mačka »boj z ognjem«, ki je pivo po težki noči.
  • Sarmi (сарми), poletna jed s polnjenim zeljem. Nadev zanj je iz mesa, riža, čebule in začimb. Nadev zavijemo v grozdne liste. Sarmi postrežemo z jogurtovo omako s papriko. Priljubljene so tudi sarme, polnjene s korenjem, sirom, gobami in drugimi vegetarijanskimi sestavinami.
  • Kapama

    Kapama (капама) je jugozahodna bolgarska jed. Za njegovo pripravo vzemite več vrst mesa (zajčje, telečje, svinjsko), črno in rdečo papriko, lovorove liste, kislo zelje, riž in klobaso “nadenitsa“. Kapamo položimo v plasteh in dušimo v pečici vsaj 4-5 ur.

  • Kebapče (кебапче), kralj žara. Bolgarski bratranec slavnih ćevapčičev iz nekdanje Jugoslavije in romunskih mititei, kebapche je popolna priloga k kozarcu hladnega bolgarskega piva na poletni dan. Čeprav se Bolgari o tem morda prepirajo, ni velike razlike, ali je pivo Kamenitza ali Zagorka. Pomemben del je, da so kebapčete vsaj tri in vključujejo nekakšne priloge, običajno pomfrit z naribanim sirom sirene na vrhu, da dobimo klasične “tri kebapčete s prilogami” (тройка кебапчета с гарнитура, troyka kebapčeta s garnitura).

    Čufte (findbgfood)

  • Kyufte (кюфте), čufteMeso je enako kot pri kebabčetu, a masa se razlikuje po tem, da so vmleto meso običajno primešani veliki koščki čebule, dodan pa je tudi peteršilj. In končno ni nujno, da se jih peče na žaru. V receptih je pogosta mešanica mastnega svinjskega in govejega mesa, običajne so tudi čiste svinjske ali goveje različice, jagnječji pa do redkejši, a so zelo cenjena specialiteta. Veliko možnosti je tudi za vegetarijance: krompirjeva kjufteta je priljubljena klasika kosila, vendar so se pred kratkim v restavracijskih menijih pojavile tudi kjufteta iz peteršilja, bučk ali špinače.
  • Musaka (мусака). Jed uživajo v številnih različicah po vsej balkanski regiji. Bolgarska različica vključuje krompir, jajca in mleto svinjsko meso in je priljubljena jed bolgarskih moških, med katerimi je priljubljena šala, da se ne morejo poročiti z žensko, ki ne zna skuhati popolne musake. 
  • Banica (баница), preprosta sirova pita. Banica je v Bolgariji velikonočna, božična in novoletna jed. Za pripravo banice vzemite listnato testo, ga razvaljajte v pecivo in ga nadevajte s skuto, sirom, zelenjavo, mesom, sadjem, zeljem, bučami, špinačo, kislico, mladimi pesnimi vršički in drugimi nadevi. Listi za testo se zvijejo in položijo v ponev s spiralno repico ali vodoravnimi plastmi. Običajno zadostujejo sir, jogurt in jajca,

    Jahnija (wikipedija)

  • Jahnija (яхния)Bolgarska različica (jed je izvirno perzijska, a se razširi tudi pp Balkanu) je nekakšen piščančji golaž. ime dobi po pokritem glinenem lonca, v katerem se je prvotno kuhal. Na večje kose narezan piščanec popečemo v ponvi, ko so kosi lepo porjaveli, jih poberemo ven in v isti ponvi popečemo na drobno narezano čebulo, dodamo sladko papriko in moko ter vseskozi dobro mešamo. Ko zmes zavre, vanjo potopimo kose piščanca in v pokriti posodi pečemo (dušimo v lastnem soku ali s suhim grozdnim vinom) dvajset minut. Na koncu dodamo pikanten feferon v kosu, potresemo z nadrobno narezanim peteršiljem in pustimo vreti še minuto,
  • Turšija (туршия), vložena zelenjava. Po imenu sodeč je perzijskega poreklaTurshia je v bistvu izbor zelenjave, vložene v kisu, sladkorju in slanici, z zelišči in začimbami, kot so črni poper, koper, peteršilj, zelena ali lovorjev list, dodani za okus. V Bolgariji sta najbolj priljubljeni dve vrsti turšije: kraljeva turšija (царска туршия) in vaška turšija (селска туршия). Razlika med recepti ni veliko, različna zelenjava in količina vsake. Pogoste sestavine turšije so različne paprike, cvetača, korenje in morda zeleni paradižnik, kumare, zelje, čebula in česen.
  • Marmelada iz cvetov vrtnic (GrandTurkishBazaar)

    Marmelada iz cvetov vrtnic. Bolgarija je država vrtnic in iz cvetnih listov te rože ne proizvajajo le številnih kozmetičnih izdelkov, temveč tudi marmelado. V Bolgariji je zelo priljubljena jed za konec obroka in skupaj s tradicionalnim jogurtom velja za najpogos-tejšo bolgarsko sladico.

    Ljutenica (лютеница), namaz iz pradižnika, rdeče in pekoče paprike. Številne bolgarske družine še vedno pogosto pripravljajo doma. Ko jeseni z balkonov po vsej državi zavohate vonj po pečenih paprikah, veste, da je pred vami sezona domačih ljutenic! Zaradi čebule, česna in kumine, ki se uporabljajo za pripravo, bo ljutenica vedno vsaj nekoliko pekoča po okusu, čemur dolguje ime. Ljutenica (nepekoča) je še posebej priljubljena pri otrocih, namazana na rezini kruha in posuta s sirom sirene.

  • Princesa (принцеса), ta topla odprta različica sendviča je edinstven bolgarski izum. O izvoru njegovega imena se močno razpravlja, z zelo neverjetnimi razlagami, ki ga povezujejo s srednjeveškimi bolgarskimi vladarji in starodavnimi tračanskimi monarhi. V bistvu gre za rezino belega kruha prelito z mešanico jajc in rumenim sirom kačkavalj in po želji z mletim mesom ali salamo lukanko. Princeso se nato peče, dokler ne dobi svoje značilne zlate barve in se kruh spremeni v hrustljav toast.
  • Parlenka (пърленка)Balkanska tradicija je, da mora biti kruh vedno na mizi. In ko je ha mizi parlenka, sveže pečen bolgarski kruh, bi ae mu tudi tisti na dieti težko odrekli! Je neenakomerno okrogel kruh priLa academibližno velikosti krožnika. Ima mehko sredico in rahlo zapečeno skorjo, po kateri je parlenka dola ime. Zelo pogosto se ponudi polnjena s siri kačkavalj in/ali sirene, pogost dodatek je tudi česen.

    Caca – ocvrte papaline (bonapeti,com)

  • Caca (цаца), ocvrte papaline. je ta hrustljavi prigrizek z morskimi sadeži popoln spremljevalec hladnega piva na vroč dan. To je v bistvu obrok iz desetin majhnih slanikov podobnih rib (Sprattus sprattus), nasoljenih, obloženih z moko in globoko ocvrtih, z glavami in vsem. Postrezite ocvrte papaline z rezino limone, ocvrtim krompirčkom in ledeno mrzlim bolgarskim točenim pivom in z minimalnim trudom ste ustvarili legendarno jed. V poletnih dneh so ocvrte papaline na prostem tako priljubljene, da se kosajo celo z vedno aktualnimi kebapči. Lokalno je njihov kultni status primerljiv le z ribo s krompirčkom v Združenem kraljestvu!
  • Mekica (мекица). Če preživimo noč v udobju planinske koče nekje visoko v bolgarskih gorah, se zjutraj zbudimo ob nezgrešljivem vonju mekice, ki je ena od glavnih sestavin tradicional-nega zajtrka. Mekica je v mnogih pogledih enaka madžarskim lángosom in je običajno manjša od svoje madžarske sorodnice, zato je malo verjetno, da bi si na krožniku želeli samo eno. Mekitsi so preprost bolgarski recept za ocvrto testo, ki ga lahko pripravite za zajtrk ali malico in je podoben krofom, vendar ga lahko jeste s sladkorjem v prahu (za ljubitelje sladkega) ali naj položimo rezine sira (sirene). 

Posted in Balkan
Share this post, let the world know

Comments are closed