GORENJSKI LIST 

Prenočili smo v hotelu blizu glavne železniške postaje v Sofiji, prestolnici Bolgarije. Mesto leži v Sofijski kotlini pod planino Vitoša, med gorovjema Stara planina na severu in Rodopi na jugu. Cilj etape je bilo znano bolgarsko smučarsko letovišče Borovec (1300 m n. m.). To je bila tudi najvišja točka letošnjega kolesarskega potepanja po Balkanu.

Cerkev sv. Nedelje

Takoj na začetku naše poti smo v bližini Levjega mostu prečkali reko Vladajska, eno do rek, ki tečejo skozi Sofijo. Nadaljevali smo mimo znamenitosti: kip sv. Sofije (zaščitnica mesta), katedrala sv. Nedelje, sodišče, rotunda sv. Jurija, cerkev sv. Nikolaja (ruska cerkev), najstarejša bolgarska univerza Sv. Kliment Ohridski. Univerza stoji v bližini metnega parka Knežji vrt, v katerem so leta 1954 v čast Rdeči armadi, ki je leta 1944 osvobodila Bolgarijo, postavili spomenik sovjetski vojski. V zadnjih letih je zelo aktivno gibanje za odstranitev spomenika. V bližini je tudi stadion, poimenovan po bolgarskem narodnem heroju in revolucionarju Vasilu Levskem.

Pokrajina rahlo spominja na Ljubljansko barje?

Po ogledu parka smo po Orlovem mostu prečkali reko Perlovska, ki se v bližini mesta izliva v reko Iskar. Po 15 kilometrih kolesarjenja po Sofiji in njenem predmestju smo prispeli do reke Iskar, ki teče skozi vzhodno predmestje Sofije. Prečkali smo reko in ob njej nadaljevali skozi vas German proti jezeru Pančarevo.

KO NAS ZAGRABI LAKOTA, OPOLDANSKA “KRMILNICA”

Reka Iskar izvira v najvišjem balkanskem gorovju Rila v jugovzhodni Bolgariji in je najdaljša reka (368 kilometrov), ki v celoti teče po ozemlju Bolgarije, najprej proti severu čez Sofijsko kotlino, nato skozi gorovje Balkan, kjer tvori 84 kilometrov dolgo sotesko, in nazadnje po Donavski nižini v smeri severovzhod do izliva v Donavo.

Pri akumulacijskem jezeru Pančarevo smo imeli krajši postanek, nato pa smo nadaljevali po panoramski poti ob jezeru, ki je namenjena pešcem in kolesarjem.

Na koncu jezera smo prišli na cesto, ki se ob reki Iskar počasi vzpenja najprej do akumulacijskega jezera Pasarel in nato do največjega akumulacijskega jezera, ki je dobilo ime po reki Iskar in leži na nadmorski višini 820 metrov. Ob poti je več samostanov.

BARVITI BOROVEC (SEPTEMBRA ŠE PRAZEN)

Nadaljevali smo ob reki Črni Iskar do mesta Samokov (950 m n. m.), ki je skupaj z bližnjim letoviščem Borovec pomembno turistično središče. V preteklosti je bilo mesto središče rokodelstva in umetnosti, v času Otomanskega cesarstva pa tudi največji center za proizvodnjo železa. V mestu Samokov smo zapustili reko Črni Iskar in nadaljevali ob potoku Bistrica.

Cesta je postajala vse bolj strma in čakalo nas je še deset kilometrov vzpona do cilja v zimskošportnem središču Borovec.

Posted in Balkan
Share this post, let the world know

Comments are closed