Uporabne povezave:
TRADICIONALNE VLAŠKE JEDI
Kar nekaj dni bomo kolesarili po vzhodni Srbiji, zato naštevam malo več jedi in kulinaričnih povezav. s tega dela Srbije, torej za vlaške jedi. Vlah je prvotno splošno ime, s katerim so južni Slovani po svoji naselitvi na Balkanu imenovali staroselsko romaniziran (“porimljanjeno”, “polatinjeno”) prebivalstvo – kolonizirane Romane, romanizirane Ilire, Tračane, prebivalce Vlaške v današnji Romuniji in druge, ki je bilo naseljeno po celotnem Balkanskem polotoku. Bili so nomadi in so se s čredami živali selili za pašo.
POVEZAVE
- Vlaška kuhinja (1)
- Vlaška kuhinja (2)
- Cudesna jela sa magičnog prostora
- Enostavne vlaške jedi
- Kaj se je za kosilo
- Trije kulinarični biseri
- Tri tradicioalne vlaške dobrote
TRADICIONALNE JEDI VZHODNE SRBIJE
- kifeljčki (nekdaj sladica, danes predjed)
- proja s koprivami in špinačo
- vlaška bela čorba (nekakšna piščančja juha)
- pasulj z zeljem in kajmakom
- vlaški piščančji paprikaš
- Golubačka musaka
- pohan, pečen ali praženi sir
- kačamak ali mamaljiga (polenta)
- krompir polnjen z mletim mesom
- vlaški paprikaš
- vlaški tiganj, praženo meso z jajci in sirom,
- pijani šaran (pijan kot krap)
- borondeo s svinjskim mesom, potrebušino in koruzno moko;
- jagnjetina s kislim zeljem ali koprivami
- vlaške žmare ali žumijare iz izključno nemastnega ovčjega mesa (kuha se ga vsaj 12 ur)
- krnace (ko nekdaj ni bilo hladilnikov so na drobno narezano meso zalil s svinjsko mastjo)
- praženo zelje
- vlaška solata
- številne solate, poleg običajnih (paradižnik, kumarice in paprika) tudi čemaževa in gobje (ostrigarji, lisičke, jurčki)
- sladice: kolač na presu (?), patišpanj, sladke pite in vanilice, suhe pite z orehi in slivami, pita bundevara, vlaški poljubi in ocvrto sadje
- plašinte ali vlaške palačinke
SRBSKE DOBROTE
UPORABNE POVEZAVE
PREDJEDI
- Kremna juha (Krem od kelja),
- Domača ovčja čorba v loncu (Domaća ovčija ćorba u loncu).
- Ribja čorba (Riblja čorba)
- Kmečka čorba (Seoska čorba)
MESNE JEDI
- Karadžordžev zrezek (Karađorđeva šnicla),
- Srbske mesne kroglice (Srpska ćufta),
- Šumadijski kare,
- Leskovački zrezki iz mlete junjetine s kačkavaljem (Leskovačkie šnicle od mlevene junjetine s kačkavlajem),
- Pijane srbske klobasce (Pijane srpske klobasice),
DRUGE GLAVNE JEDI
- Domači aspik s svinjskimi nogicami (Svinjske pihtije sa svinjskim nogama).
Pihtije so srbska jed, podobna aspiku. Večinoma so iz manj vrednih kosov mesa, nog, kolen, uhljev, repov, s prekajenim mesom ali brez. Pihtije postrežemo kot pikantno zimsko predjed ali meze.
- Sarme z listi zelenega zelja (Sarme od raštana),
- Pražena jetra (Pržena džigerica),
- Musaka s krompirjem, korenjem in cvetačo (Musaka sa krompirom, šargarepom i karfiolom),
- Vegetarijanske pleskavice (Vegetarijanske pljeskavice),
- Vojvodinski paprikaš s kislim zeljem (Vojvođanski paprikaš s kiselim kupusom),
PRILOGE:
- Pita s špinačo (pita od španača).
- Krompirjeva pita (krompiruša).
- Pogača (Česnica).
- Pogača z blitvo (Pogača sa blitvom).
- Proja z ajvarjem (Proja sa ajvarom).
- Džuveč,
Comments are closed