• riževi arancini v pečici: ocvrte riževe kroglice polnjene z mesnim ragujem ali sirom so tipična sicilijanska jed, namesto da jih ocvremo v vrelem olju, pa jih lahko tudi spečemo v pečici. Arancini so lahko okusna predjed, glavna jed ali priloga glavni jedi, velikost kroglic pa je po lastni presoji.V rahlo soljeni vodi za eno osebo skuhamo 20 dag riža, ga v cedilu ohladimo s hladno vodo, da zaustavimo kuhanje in pustimo na kuhinjski krpi, da se osuši. Tako osušen riž zmešamo v skledi z naribanim parmezanom in rahlo stepenim jajcem. Z rokami oblikujemo kroglice, dodamo v sredino po žličko

    riževi arancini

    raguja ali kocko sira in odprtino dobro zadelamo. Arancine povaljamo najprej v stepenem jajcu in nato še v drobtinah, na to pa jih v že vnaprej ogreti pečici pečemo kakšnih dvajset minut na 180°C, da dobijo lepo zlato barvo. Arancine postrežemo še vroče.

  • krompirjevi arancini s sirom: za 2-3 osebe namesto riža olupimo 80 dag krompirja, ga narežemo, ohladimo in pretlačimo. Pireju dodamo dve jajci, po pet žlic naribanega parmezana in drobtin ter po potrebi dosolimo. Dobro premešamo, da testo postane mehko in obenem kompaktno, primerno za delanje kroglic težkih po približno 10 dag. Po potrebi dodamo še nekaj drobtin. Oblikujemo osem do deset kroglic, v vsaki naredimo luknjo, damo vanjo kuhan pršut in kocko (na kocke narezanega) topljenega sira (recimo Galbatino), odprtino dobro zadelamo in oblikujemo čimbolj popolno kroglico. Iz moke in vode pripravimo kremasto testo, z njim prelijemo arancine in jih šele nato povaljamo v drobtinah. Arancine ocvremo v posodi z dovolj vrelega olja.

    Mesni žepki

  • mesni žepki (panzerotti) s salamo in bešamelom. Panzerotti so bili značilni za južne italijanske dežele (zlasti Apulija in Sicilija), danes so razširjeni po vsej državi. Izraz panzerotto označuje pripravo testa za oblaganje sladkega ali slanega polnila, ocvrtega v masti (včasih več) ali v olju (več dandanes), ki pri cvrtju vzhaja in spominja na trebuh (pancia ali panza v južnih narečjih). Testo pripravimo tako, da 50 dag moke močno zgnetemo z dvema žlicama oljčnega olja, dvema jajcema, ščepcem soli in toplo vodo, da dobimo mehko in prožno maso, ki jo pokrijemo z kuhinjsko krpo.Na maslu ( tri dag) ocvremo (prepražimo) 25 dag mletega mesa mlade govedine, ga po cvrtju ohladimo in ohlajenemu mesu primešamo pol kozarca bešamela, pet dag na koščke narezane salame in 10 dag na kocke narezanega tipičnega sicilijanskega ovčjega sira (cacio). Testo na tanko razvaljamo in izrežemo kroge velikosti 10 cm v premeru, v sredino vsakega dodamo nadev, testo prepognemo v obliki polmeseca, robove navlažimo in jih dobro zatesnimo. V ponvi z visokim robom žepke ocvremo v obilici oljčnega olja. Žepke položimo na papirnate brisače, da popivnajo odvečno maščobo.

NAZAJ >>>


Comments are closed